Het verzoek tot bankrekeninginformatie (artikel 1447/1 Ger. W.) nader toegelicht

De Europese Verordening 655/2014 bepaalt dat schuldeisers toelating kunnen verkrijgen van de rechtbank die ten gronde over de zaak oordeelt, om bewarend beslag te leggen op een bankrekening in een andere lidstaat van de EU.

De Verordening is sinds 18 januari 2018 rechtstreeks in België van toepassing en beoogt de invordering van schulden in het buitenland efficiënter en minder kostelijk te maken. Voorheen was het immers niet evident en bovendien erg kostelijk om tot beslag over te gaan wanneer schuldenaars en hun gelden zich in het buitenland bevonden.

Daarnaast roept de verordening “het verzoek tot het verkrijgen van (bank)rekeninginformatie” in het leven. Dit is een belangrijke stap richting een efficiëntere invordering van schulden.

Schuldeisers kunnen overeenkomstig de Verordening immers samen met het verzoek tot afgifte van een Europees bevel tot bewarend beslag op bankrekeningen, een verzoek tot het verkrijgen van rekeninginformatie neerleggen bij de rechtbank.

Het is voor schuldeisers op deze manier aldus mogelijk om voor het leggen van een Europees bewarend beslag, te weten te komen bij welke bank(en) de schuldenaar activa heeft.

De Belgische wetgever heeft de verordening omgezet in Belgisch recht en is hierbij nog een stap verder gegaan. Het verzoek tot het verkrijgen van bankrekeningformatie is overeenkomstig de Wet van 18 juni 2018 eveneens mogelijk in een louter Belgische context, zonder grensoverschrijdend element. Hiertoe werd artikel 1447/1 in het Gerechtelijk Wetboek ingevoegd.

De voorwaarden waarop het verzoek tot bankrekeningformatie kan worden toegelaten, zijn de volgende:

    1. Het gaat om een geldelijke vordering in burgerlijke of handelszaken.
    2. Een ligt een uitvoerbare rechterlijke beslissing of authentieke akte voor. Indien de schuldeiser hier nog niet over beschikt moet aan 2 bijkomende voorwaarden worden voldaan:
      1. Het bedrag waarop bewarend beslag moeten worden gelegd is aanzienlijk;
      2. Er is voldoende bewijsmateriaal om de rechter te overtuigen dat de informatie dringend moet worden verstrekt.
    3. Het verzoek wordt door de schuldeiser vervat in een verzoekschrift tot het verkrijgen van een bewarend beslag onder derden en de schuldeiser maakt aannemelijk waarom volgens hem de schuldenaar een/meer rekeningen bij een bank in België/Europa aanhoudt.

Als de rechter het verzoekt tot het verkrijgen van bankrekeninginformatie inwilligt, wordt het verzonden aan de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Deze zal dan bij het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank de vereiste informatie opvragen. De informatie wordt dan doorgegeven aan de rechtbank die ze heeft opgevraagd.

Het Europees bewarend beslag en het verzoek tot bankrekeninginformatie zijn een stap richting een efficiëntere invordering van schulden.

Heeft u hierover vragen of wenst u meer informatie, aarzel niet ons te contacteren!

Bron: