Heeft het ‘basque only’ beleid van athletic bilbao nog een toekomst?

Het EK voetbal zit er helaas weer op. Na een bloedstollende finale legde Spanje Engeland finaal over de knie waardoor Spanje zich de komende vier jaar als Europees kampioen kan aanschouwen. Meer dan terecht want Spanje heeft het toernooi kleur gegeven met spelers als Dani Olmo, Lamine Yamal en Nico Williams op kop. Voornamelijk deze laatste heeft een opvallend achtergrondverhaal.

Nico Williams is een speler van Athletic Bilbao, een club uit Baskenland, die er nogal een opvallende werkwijze op nahoudt. Sinds 1912 hanteert ze de ongeschreven regel dat er enkel spelers worden aangetrokken die geboren zijn in Baskenland of die hun voetbaltalent hebben ontwikkeld in een Baskische club. Het motto van Athletic Bilbao is dan ook ‘con cantera y aficion, no hace falta importacion’, vrij vertaald: met eigen talent en lokale support is er geen nood aan import. Deze werkwijze kadert in het sterk Baskische nationalisme. Het is dan ook heel opvallend dat Nico Williams, een kind van Ghanese immigranten, juist bij deze club is doorgebroken. Zo was zijn broer, Inaqui Williams, in 2015 de eerste zwarte speler die scoorde voor de club en was Jonas Ramalho, wiens vader van Angolese afkomst is, in 2011 de eerste zwarte speler die minuten maakte voor de club.

Met deze manier van werken is Athletic Bilbao een unicum in de steeds globaliserende voetbalwereld. Zo is er ieder jaar wel een discussie of een bepaalde speler mag uitkomen voor de club. In 2012 was er bijvoorbeeld de discussie rond een theoretische overstap van Antoine Griezman. Hij is afkomstig van Bourgondië (Frankrijk) en trok op 14-jarige leeftijd naar San Sebastian, een stad in Baskenland, om daar te voetballen en naar school te gaan. De voorzitter van de jeugdacademie van Athletic stelde dat hij hierdoor in aanmerking zou komen voor de club hetgeen tot een grote discussie leidde binnen de club.

De vraag kan gesteld worden hoe lang Athletic Bilbao deze manier van werken kan blijven volhouden. Dit is immer in strijd met de vigerende Europese wetgeving, meer bepaald met het vrij verkeer van personen. Dit is een fundamenteel principe van de EU en zorgt in de sport ervoor dat professionals en amateurs zich, in de regel, vrij kunnen verplaatsen van het ene land naar het andere en dat regels die directe discriminatie met zich meebrengen, zoals quota op basis van nationaliteit, in de professionele sport niet zijn toegestaan. Het moge duidelijk zijn dat het ‘Basque only’ beleid van Athletic Bilbao hier niet aan voldoet. Op heden is er nog geen zaak aangespannen tegen de club voor het Hof van Justitie van de Europese Unie, maar gezien de steeds globaliserende wereld zal dit vermoedelijk niet lang meer uitblijven.

Related Posts

Leave a Reply