Het overgrote deel van onze bevolking besluit eens in zijn leven om een woning aan te kopen. Vaak is dit een van de grootste aankopen die een mens doet. Denk dus goed indien je interesse hebt in een pand, want eenmaal een bod uitgebracht, is dit bindend.
Het is dan ook duidelijk dat het van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over het pand waarin je interesse hebt, alvorens je een bod uitbrengt. Breng zeker een bezoek aan de bank om je financiële mogelijkheden te bekijken en verzamel voldoende informatie aangaande EPC, bodemattest, stedenbouwkundige inlichtingen enz. alvorens je biedt op het pand.
Van zodra je als kandidaat-koper een bod uitbrengt dat melding maakt van het onroerend goed en de geboden prijs, dan is dit bod bindend. De beslissing ligt vanaf dan volledig in handen van de verkoper.
De koop komt tot stand van zodra de verkoper het bod van de koper onvoorwaardelijk en zonder voorbehoud, aanvaardt. Als de verkoper niet akkoord gaat met het aanbod, dan kan hij het bod naast zich neerleggen of kan hij een tegenbod uitbrengen. Indien de verkoper een tegenbod uitbrengt, vervalt het aanbod van de kandidaat-koper en vanaf dan ligt de beslissing opnieuw in handen van de kandidaat-koper. De verkoper is op zijn beurt gebonden door het tegenbod.
Op het internet worden onroerende goederen vaak te koop aangeboden aan een bepaald prijs.
Let hiermee op, deze prijs wordt immers niet beschouwd als een bindend aanbod van de verkoper, maar dient louter als publiciteit, om aan het publiek te laten weten dat het pand te koop staat. Er zal dus niet automatisch een koopovereenkomst tot stand komen door de vooropgestelde prijs te bieden.
In principe is een mondeling bod bindend, doch om discussies te vermijden, is het aangeraden het aanbod schriftelijk uit te brengen en zeker volgende elementen ondubbelzinnig te vermelden:
-
- De naam van de koper(s)
- Het onroerend goed
- De aangeboden prijs
- De geldigheidsduur van het aanbod. Indien er geen geldigheidsduur is bepaald, is het aanbod in principe van onbepaalde duur. Dit is te vermijden.
- Eventuele opschortende voorwaarden zoals het verkrijgen van een lening. Op deze manier bescherm je jezelf als koper en gaat de verkoop enkel door indien er een lening wordt verkregen.
Indien je als kandidaat-koper na het uitbrengen van een bod dat aanvaard werd door de verkoper, beslist om het onroerend goed toch niet aan te kopen, dan kan de verkoper hiervoor een schadevergoeding eisen.
Indien er geen schriftelijke vergoeding werd overeengekomen, dan dient de verkoper de werkelijk geleden schade aan te tonen. Vaak zal er echter in de aankoopbelofte een schriftelijke schadevergoeding zijn vastgesteld voor het geval dit zich voordoet.
Verder dient nog opgemerkt te worden dat sms’en waarin een aanbod wordt gedaan, in principe geldig zijn, doch volgens de heersende rechtspraak niet voldoende gelden als bewijs van een aanbod. Het kan evenwel worden beschouwd als een begin van bewijs, dat dient aangevuld te worden met andere elementen. Een schriftelijk aanbod, bijvoorbeeld per e-mail, verdient aldus de voorkeur.
Heeft u vragen of wenst u meer informatie over dit onderwerp, aarzel dan niet ons te contacteren!