De erfgoedpremie in Vlaanderen

Indien je eigenaar bent van een onroerend goed in Vlaanderen dat beschermd is als monument of landschap kan je in aanmerking komen voor de Vlaamse erfgoedpremie. Met deze premie kan je maatregelen, werken of diensten aanvragen die noodzakelijk zijn voor het onderhoud, behoud of herwaardering van het erfgoed.

Er bestaan twee procedures:

      • de eenvoudige standaardprocedure, waarbij maximaal 250.000,00 EUR van de aanvaarde kostenraming in aanmerking wordt genomen voor de berekening van de premie;
      • de bijzondere procedure voor grotere werkzaamheden, deze procedure is geschorst sinds 10 december 2020. Aanvragen die voor 10 december werden ingediend en die ontvankelijk werden verklaard, vallen niet onder deze schorsing.

De erfgoedpremie kan worden aangevraagd voor:

      • regulier onderhoud, als deze werken zijn opgenomen in de vastgestelde lijst van forfaitaire werkzaamheden, bijvoorbeeld het schilderen van ramen, het herstellen van pannen aan het dak, het snoeien van bomen, etc.
      • werken in functie van behoud en herwaardering van de erfgoedkenmerken en elementen zoals bijvoorbeeld steenvervanging, steenversteviging, vervangen van dakbedekking, een behandeling tegen opstijgend vocht, herstellen van historisch schrijnwerk, ruimen van waterpartijen, herstel van oeverbeschoeiing, heraanplanten van een historische dreef, etc.

In bepaalde situaties kan de erfgoedpremie aangevraagd worden voor bepaalde werken die niet op restauratie of onderhoud gericht zijn:

      • energiebesparende maatregelen die vermeld zijn in een energieaudit onroerend erfgoed zoals dakisolatie, vloerisolatie, het plaatsen van dubbel glas;
      • beveiligingswerken en werken en diensten opgelegd door andere regelgeving zoals bijvoorbeeld brandveiligheid.

De erfgoedpremie dient te worden aangevraagd via het digitaal loket van het agentschap Onroerend Erfgoed die vervolgens de aanvraag onderzoekt. Binnen de 120 dagen zal het agentschap Onroerend Erfgoed een beslissing nemen.

Op 15 december 2020 werden de premieregels voor onroerend erfgoed gewijzigd. Een belangrijke aanpassing was de verhoging van het bedrag van de erfgoedpremie volgens de standaardprocedure. Voordien kwam maximaal 25.000,00 EUR in aanmerking voor de erfgoedpremie, sinds 15 december 2020 bedraagt dit maximaal 250.000,00 EUR.

Het basispremiebedrag bedraagt 40% op alle onderhouds- of restauratiewerken maar kan soms hoger liggen. In bepaalde gevallen kan dit percentage worden opgetrokken naar 60%. Het betreft hier onderhouds- of restauratiewerken aan:

      • goederen in eigendom van een lokale overheid met een publieksfunctie en zonder commerciële bestemming;
      • onderwijsgebouwen;
      • eredienstgebouwen beschermd als monument;
      • maalvaardige en voor publiek ontsloten molens beschermd als monument;
      • ZEN-erfgoed (erfgoed zonder economisch nut);
      • open erfgoed (beschermd erfgoed dat actief en op regelmatige basis opengesteld wordt met als bedoeling de erfgoedwaarde ervan in de kijker te plaatsen)

Daarenboven stimuleert de Vlaamse Overheid het goede onderhoud van erfgoed. Om deze reden kan een aanvullende premie van 10% worden aangevraagd op voorwaarde dat het erfgoed al minstens 6 jaar wordt onderhouden door de aanvrager van de premie. Op deze manier kan het percentage van de erfgoedpremie worden opgetrokken naar 50% of 70%. Ook stichtingen of verenigingen die als doel het herstel en beheer van beschermde goederen en erfgoedlandschappen hebben, komen in aanmerking voor een aanvullende premie van 10%. Ten slotte kan er voor open erfgoed een bijkomende premie van 20% worden aangevraagd voor ontsluitingswerken gericht op een verbeterde inhoudelijke of fysieke ontsluiting van het beschermd goed.

Wenst u meer te weten over het bekomen van een erfgoedpremie, aarzel dan niet om ons te contacteren.

BRONNEN:

https://www.onroerenderfgoed.be/erfgoedpremie

https://www.premiezoeker.be/premie/Vlaanderen/erfgoedpremie