De digitale oprichting van een vennootschap

Op 15 juli 2021 werd de Wet van 12 juli 2021 tot Digitalisering van het Vennootschapsrecht gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet vormde de omzetting van de Europese Richtlijn (EU) 2019/1151 en loodste het Belgische vennootschapsrecht verder het digitale tijdperk in. In concreto was het vooral de bedoeling om:

      • bepaalde vennootschapsvormen volledig online op te richten;
      • bepaalde vennootschapsinformatie volledig online in te dienen en te raadplegen;
      • bijkantoren volledig online te kunnen registreren;
      • uitwisseling van informatie over geldende bestuursverboden.

Met betrekking tot de oprichting van vennootschappen was de redenering hierachter dat een verplicht fysiek bezoek aan de notaris potentiële oprichters van startups kan ontmoedigen om een vennootschap op te richten. De doelstelling bestond er dus in om deze hinderpaal weg te nemen en bijgevolg het ondernemerschap aan te wakkeren. Als de vergelijking wordt gemaakt met landen die reeds een digitalisering doorvoerden, is er een significante stijging van het aantal nieuwe vennootschappen merkbaar.

Het verlijden van de authentieke akte tot oprichting van de rechtspersoon kan vanaf 1 augustus 2021 via een videogesprek met de notaris verlopen. De ondertekening van de notariële akte zal dan gebeuren via elektronische handtekening. De wetgever oordeelde wel dat een oprichting in natura te complex is om digitaal te laten verlopen. De digitale oprichting is dan ook enkel mogelijk indien het over een inbreng in geld gaat.

De regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen blijven uiteraard van kracht wat betekent dat de inhoudelijke vereisten van de oprichtingsakte niet wijzigen. De tussenkomst van een notaris is dus nog steeds verplicht. Ook kan de notaris in bepaalde gevallen nog steeds eisen dat de oprichter fysiek verschijnt:

      • indien er een vermoeden van identiteitsfraude bestaat;
      • indien fysieke verschijning noodzakelijk is om de naleving te controleren van de regels aangaande de handelingsbekwaamheid van een oprichter;
      • indien fysieke verschijning noodzakelijk is om te controleren dat de verschijnende persoon wel degelijk de rechtspersoon mag vertegenwoordigen voor wie hij of zij optreedt.

De Wet van 21 juli 2021 was niet baanbrekend, in die zin dat een oprichting zonder zich te verplaatsen reeds mogelijk was via een volmacht. Ze was wel de volgende logische stap in de verdere digitalisatie.

Het oprichten van een vennootschap is natuurlijk ook maar de eerste stap om economische activiteiten op te starten. Het is dan ook belangrijk dat de overige procedures die nodig zijn voor het lanceren van economische activiteiten verder op elkaar worden afgestemd.

Wenst u meer informatie omtrent de digitale oprichting van vennootschappen of de regelgeving hieromtrent, aarzel dan niet om ons te contacteren.

BRON:

https://www.notaris.be/ondernemen/actueel/vennootschap-kan-voortaan-volledig-digitaal-worden-opgericht