Waar vroeger een kangoeroewoning als iets innovatief gezien werd, is het op heden de beurt aan de tiny houses en cohousingprojecten.
De Vlaamse wetgeving loopt echter wat achterop met betrekking tot het creëren van een duidelijk regelgevend kader.
In wat volgt, wordt er getracht een samenvattend overzicht te schetsen van de verscheidene mogelijkheden die cohousers kunnen benutten.
Vooreerst is het belangrijk te weten dat er sprake is van een grijze zone. Met andere woorden, België beschikt niet over een specifiek wettelijk kader met betrekking tot cohousing waardoor er een beroep dient gedaan te worden op bestaande wetgeving.
Cohousing wordt in het algemeen gedefinieerd als een alternatieve vorm van samenwonen waarbij afzonderlijke gezinnen, respectievelijk alleenstaanden samenleven in een woning. Alle gezinnen hebben een eigen privégedeelte doch er zijn eveneens gemeenschappelijke delen zoals bv. keuken, badkamer, tuin edm.
Het aantal gemeenschappelijke delen is afhankelijk van de invulling die de cohousers eraan gegeven hebben.
Het betreft een vorm van gemeenschappelijk wonen zoals vervat in de Vlaamse Codex Wonen.
Belangrijk evenwel is dat cohousing niet hetzelfde is als co-wonen nu de gedeelde ruimtes bij co-wonen geen effectieve leefruimtes behelzen. Deze vallen dan weer niet onder de noemer van gemeenschappelijk wonen.
Er is allereerst een omgevingsvergunning nodig indien de cohousers bouw- of renovatieplannen hebben. Eveneens dient de woning te voldoen aan de minimale oppervlaktenormen uit de reeds eerder genoemde Vlaamse Codex Wonen.
Dit is uiteraard de logica zelve. Dit is in de algemene bouw niet anders.
Nu zijn er verschillende mogelijkheden om een cohousingproject te organiseren. Dit kan onder quasi alle rechtsvormen zoals een maatschap, een coöperatieve vennootschap, een feitelijke vereniging, een VZW, een VOF of enige andere wijze.
De meest gekozen vorm is echter een vereniging van mede-eigenaars (VME), zoals dit het geval is bij appartementen.
Kortom, een grijze zone die veel keuzevrijheid laat aan de cohousers.
Nu is het wel belangrijk dat de cohousers als samenlevingsgroep beslissingen maken op basis van een consensus. Alle betrokken personen hebben aldus een doorslaggevende mening bij de start van het project.
Het een en ander is echter sterk afhankelijk van de wens van de cohousers. Zij bepalen uiteindelijk zelf hoe de cohousers participeren in het project en hoe er beslist wordt.
Net zoals bij appartementen zijn er algemene vergaderingen en een basisakte. Verschil met cohousing is wel dat de basisakte vaak uitgebreider is en er elke maand een algemene vergadering dient samen te komen ter garantie dat elke cohouser betrokken is bij de besluitvorming.
Ten slotte kan men een cohousingwoning zowel kopen en verkopen als huren en verhuren.
Vaak betreft een cohousing een huur. Dan dient er uiteraard een huurovereenkomst gesloten te worden met alle cohousers overeenkomstig het gewone huurrecht, zijnde het Woninghuurdecreet.
Er dient daarenboven een cohousingovereenkomst opgesteld te worden dewelke alle rechten en plichten bevat van de cohousers, dit om geschillen of conflicten te vermijden.
Logischerwijs dienen eveneens de nodige verzekeringen afgesloten te worden zoals een brandverzekering, een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid edm. Eén van de cohousers kan dan als verzekeringnemer aangewezen worden.
Samengevat: door het gebrek aan specifieke wetgeving, kunnen de cohousers het project invullen zoals zij zelf wensen. Zij beslissen samen over de wijze van participatie, de wijze van het samen beslissen, en de beheersvorm (VME, maatschap, VZW edm).
Er kan een beroep gedaan worden op bestaande wetgeving zoals de regeling omtrent appartementen en gemeenschappelijk wonen.
Eveneens zijn de algemene administratieve verplichtingen nog van toepassing zoals bijvoorbeeld het sluiten van een huurovereenkomst of het afsluiten van de nodige verzekeringen.
Een cohousingovereenkomst is in dit kader wel van belang.
BRON: Cohousing: hoe het best organiseren bij gebreke aan een specifiek wettelijk kader? (LegalNews) – Legal News
https://www.vlaanderen.be/bijzondere-woonvormen/cohousing
https://flora.insure/nl/blog/verplichtingen-cohousing-belgie/
https://www.livios.be/nl/artikel/100039/cohousing-samen-wonen-maar-toch-apart/