CHELSEA VERPULVERT BRITS TRANSFERRECORD, WAT MET DE FFP-REGELS?

De transferperiode is op zijn einde gelopen en er werd weer met geld gestrooid door de voetbalclubs als nooit tevoren. Chelsea kan hierbij als absolute exponent aanschouwd worden. De club gaf maar liefst 323 miljoen pond uit voor het aantrekken van acht nieuwe spelers, hetgeen meer is dan wat de Spaanse, Italiaanse, Duitse en Franse clubs gezamenlijk hebben gespendeerd.

De vraag kan gesteld worden of dit wel in overeenstemming is met de Financial Fair Playregels (FFP) van de UEFA. Deze regels verplichten de voetbalclubs immers om over een referentieperiode van drie jaar niet meer dan 30 miljoen euro uit te geven dan de opbrengsten die zij hebben binnengekregen. De UEFA wilt hiermee voorkomen dat clubs zich zwaar in de schulden steken en er voor zorgen dat de clubs op een eerlijke wijze met elkaar kunnen concurreren. De mogelijkse straffen bij niet niet-naleving gaan van een berisping of een boete tot uitsluiting uit de Europese competities.

Als de situatie van Chelsea onder de loep wordt genomen, kan er worden vastgesteld dat Chelsea de afgelopen drie jaar ongeveer één miljard euro heeft uitgegeven aan inkomende transfers. Toch heeft het er alle schijn van weg dat Chelsea erin geslaagd is om aan de FFP-regels te voldoen door middel van fiscale slimmigheden.

Spelers als Enzo Fernandez en Mykhailo Mudryk, voor wie Chelsea respectievelijk 121 miljoen euro en 70 miljoen euro betaalde, hebben een contract getekend tot 2031, hetgeen een zeer lange periode is in de voetballerij. Vervolgens heeft Chelsea de kost van de spelers gespreid over de duurtijd van de contracten, in casu 8,5 jaar. Op deze wijze kon Chelsea alsnog zulke bedragen in één keer uitgeven zonder inbreuken te plegen op de FFP-regelgeving.

Deze ‘loophole’ die Chelsea de afgelopen transferperiodes heeft toegepast, zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk niet langer standhouden. De UEFA heeft zich onlangs negatief uitgelaten omtrent dit soort praktijken en is van plan om vanaf komende zomer een limiet van vijf jaar vast te stellen voor de periode waarover de transfersom van een speler kan worden gespreid. Deze regelwijziging zal geen gevolgen hebben voor de recente aankopen van Chelsea, regelgeving kan immers niet retroactief worden toegepast, maar zal de speelruimte in de volgende transferperiodes waarschijnlijk beperken.