Bezetting zonder recht of titel door een ex-partner

Een relatiebreuk is altijd een pijnlijke aangelegenheid, te meer indien de ex-partner in uw woning blijft vertoeven. In de praktijk is het vaak zo dat de ex-partner weigert om onmiddellijk de woning te verlaten, bijvoorbeeld door het gebrek aan een alternatief, ondanks het gegeven dat hij of zij geen eigenaar of huurder is van het pand. In juridische termen spreek men desgevallend van bezetting zonder recht noch titel, zijnde het blijven bewonen van een pand zonder een geldige juridische basis. Er is met andere woorden geen huurovereenkomst, geen mede-eigendom of een andere gebruikstitel voorhanden.

Vaak roept de ex-partner in dergelijke discussies het argument op dat hij of zei gedomicilieerd is in de woning. Dit stelt juridisch weliswaar weinig voor en is louter een administratief gegeven, zonder dat dit enig zakelijk of persoonlijk recht op het pand verschaft.

In dergelijke gevallen is de nood vaak hoog om  de ex-partner eigenhandig de woning uit te zetten en de sloten te vervangen. In dit kader dient gewezen te worden op het feit dat zelfrecht in ons land verboden is. Alleen een gerechtsdeurwaarder, met een vonnis waarin uithuiszetting wordt bevolen, mag de uithuiszetting uitvoeren, al dan niet met behulp van de openbare macht.

Om dergelijk vonnis te bekomen dient er, op basis van artikel 1344 octies Ger.W, een verzoekschrift ingediend te worden bij het bevoegde Vredegerecht. In dit verzoekschrift dient u aan te tonen dat u eigenaar/huurder bent van de woning, de ex-partner geen geldige titel heeft op het pand en dat u al meermaals heeft verzocht om het pand te verlaten. Het valt dan ook ten sterkste aan te raden om, alvorens het verzoekschrift wordt neergelegd, een formele aanmaning te sturen naar uw ex-partner om de woning te verlaten.

Op grond van de aangewende stukken zal de Vrederechter een vonnis vellen. Doorgaans zal de Vrederechter een termijn van één maand toekennen om de woning te verlaten. Indien de ex-partner niet op vrijwillige basis vertrekt binnen deze termijn, kan u beroep doen op de diensten van de gerechtsdeurwaarder om tot gedwongen uithuiszetting over te gaan.

Indien u vragen heeft omtrent deze materie, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Related Posts