Afschaffing van de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent

Met ingang van 1 januari 2025 treedt boek 6 van het BW in werking. Deze wet heeft betrekking op de buitencontractuele aansprakelijkheid en brengt enkele verregaande gevolgen met zich mee. De belangrijkste is de afschaffing van de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent.

Op heden geniet de uitvoeringsagent van de zogenaamde quasi immuniteit. Dit houdt in dat een uitvoeringsagent, zijnde de persoon door wie een contractant zich ter uitvoering van een contractuele verbintenis laat vervangen (onderaannemer, hulppersoon, bestuurders,..), heel moeilijk kan worden aangesproken. Contractueel is dit immers niet mogelijk gelet op het ontbreken van een contractuele relatie en buitencontractueel kan de uitvoeringsagent enkel worden aangesproken in het geval dat er sprake is van een fout die tevens een misdrijf uitmaakt of indien de fout leidt tot een andere schade dan diegene die voortvloeit uit de gebrekkige uitvoering van de overeenkomst. Deze regelgeving wordt nergens expliciet geuit in een wettekst maar werd gecreëerd door de rechtspraak.

Met de invoering van boek 6 van het BW komt een einde aan deze strikte voorwaarden en zal het veel makkelijker zijn om de uitvoeringsagent aan te spreken. Zo bepaalt artikel 6.3 §2 BW het volgende:

“§ 2. Tenzij de wet of het contract anders bepaalt, zijn de wetsbepalingen inzake buitencontractuele aansprakelijkheid van toepassing tussen de benadeelde en de hulppersoon van zijn medecontractanten.”

Vanaf 2025 zal het dus mogelijk zijn voor een benadeelde om ook haar schade te verhalen op de uitvoeringsagent. Het is niet langer noodzakelijk dat er sprake is van een misdrijf en/of dat het andere schade betreft die voortvloeit uit de gebrekkige uitvoering van een overeenkomst.

Zo zal het in principe veel makkelijker zijn voor een benadeelde om haar schade te verhalen op andere (rechts)personen dan diegene waarmee ze een contractuele relatie heeft. Uiteraard heeft dit verregaande gevolgen voor onderaannemers, bestuurders van vennootschappen etc.

Artikel 6.3 BW is echter van aanvullend recht waardoor deze nieuwe regelgeving makkelijk buitenspel kan worden gezet door in andere bepalingen in uw contracten en/of algemene voorwaarden te voorzien.

U kan steeds bij ons terecht voor verder advies hieromtrent en wij helpen u graag verder met de herziening van uw contracten en/of algemene voorwaarden om de gevolgen van deze nieuwe regelgeving te temperen.

Related Posts