Het laatste decennia is er in de juridische wereld steeds meer aandacht voor alternatieve geschillenbeslechting. De meest recente ontwikkeling in dit kader is de verplichting voor ondernemingsrechtbanken om vanaf 1 september 2025 minstens één kamer voor minnelijke schikking (KMS) op te richten.
Een KMS is een kamer binnen de Ondernemingsrechtbank waar partijen onder begeleiding van een rechter op een vertrouwelijke en vrijwillige manier tot een oplossing van hun geschilpunten te komen. De rechter zal hierbij een bemiddelende rol aannemen en partijen helpen om tot een oplossing te komen die voor beide acceptabel is. De rechter kan ik dit kader bijvoorbeeld advies verlenen of zelf oplossingen aanreiken.
Een zaak kan via verschillende wegen bij de KMS terechtkomen. Eerst en vooral kunnen partijen zelf het initiatief nemen om een geschil voor te leggen aan de KMS. Dit kan zelfs nog als er reeds een gerechtelijke procedure is opgestart. Daarnaast kan een zaak ook bij de KMS terechtkomen op initiatief van de rechter als deze van oordeel is dat dit een geschikte manier kan zijn om het geschil te beëindigen.
De KMS biedt talrijke voordelen. In de eerste plaats kan gedacht worden aan de kostprijs. Zo is een procedure voor de KMS kosteloos. Daarnaast worden geschillen doorgaans sneller opgelost dan in een traditionele rechtszaak, zijn de besprekingen vertrouwelijk en biedt dit meer ruimte voor creatieve oplossingen die in een traditionele rechtszaak mogelijks niet beschikbaar zijn. De partijen zullen eveneens meer controle behouden over de uitkomst van het geschil.
Indien partijen gezamenlijk tot een oplossing komen, zal de KMS dit akkoord vastleggen in een proces-verbaal van minnelijke schikking of een akkoordvonnis. Mocht er geen akkoord volgen, kunnen partijen alsnog een traditionele gerechtelijke procedure inleiden.