De DGEC (Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle) in 2022: artsen en verpleegkundigen het meest gecontroleerd

Met 2024 in het vooruitzicht werd door DGEC haar activiteitenverslag over het jaar 2022 gepubliceerd.

In haar opdracht als controlerende instantie worden door de DGEC nationale en individuele controleonderzoeken uitgevoerd.

In een nationaal controleonderzoek evalueert de DGEC simultaan en voor heel België het aanreken- en/of voorschrijfgedrag van een bepaalde groep zorgverleners of zorginstellingen.

Zo een nationaal controleonderzoek kan leiden tot individuele controleonderzoeken voor een zorgverlener of zorginstelling, maar ook tot andere acties zoals bijkomende analyses, sensibiliseringsacties of voorstellen tot een nomenclatuurwijziging.

In 2022 werden controleonderzoeken voorgesteld die betrekking hadden op de aanrekening van de pseudocodenummers die in het kader van de COVID-19-pandemie zijn gecreëerd om de continuïteit van de zorg te garanderen. Via deze pseudocodenummers konden de verstrekkingen op afstand, zonder fysiek contact via de derde-betalersregeling worden aangerekend.

Daarnaast voert de DGEC ook individuele controleonderzoeken uit.

Zo een individueel controleonderzoek kan het gevolg zijn van een externe melding, van een intern voorstel of van een nationaal controleonderzoek.

Uit het overzicht van de DGEC blijkt dat in 2022 de artsen gevolgd door de verpleegkundigen de grootste groepen van de gecontroleerde zorgverleners uitmaken.

Zo was er in 2022 sprake van een totaal van 614 afgesloten individuele controleonderzoeken waarvan 248 onderzoeken betrekking hadden op een arts en 205 op een verpleegkundige.

Bij zo een controleonderzoek analyseren de DGEC-medewerkers het aanrekengedrag van de zorgverleners op basis van:

      • de naleving van de nomenclatuur en de toepassing van bijhorende regels;
      • de conformiteit aan de wetenschappelijke kennis (evidence-based medicine [EBM]).

Wordt er in het onderzoek fraude vastgesteld, dan komt een zorgverlener op de blacklist en volgt een proactieve opvolging van het aanrekengedrag.

Staat u als zorgverlener op deze blacklist, dan is de kans groot dat de DGEC bij u terug komt aankloppen om een extra controle uit te voeren.

Een gewaarschuwd zorgverlener is er aldus twee waard.

Bron: Jaarverslag DGEC – Activiteiten 2022 (website riziv)

Related Posts