‘GEGOKT EN VERLOREN’, DE BELGISCHE REGLEMENTERING OMTRENT VOETBALWEDDENSCHAPPEN VOOR SPELERS

Ivan Toney, spits bij Premier League revelatie Brentford, heeft een straf van maar liefst acht maanden schorsing gekregen van de Engelse federatie voor inbreuken op het gokreglement van de bond. Hij wordt beschuldigd van het plaatsen van 232 weddenschappen op het eindresultaat van een voetbalwedstrijd. Geen goed idee zo blijkt, het FA-handbook is immers onverbiddelijk op dit vlak voor haar aangesloten leden en heeft hieromtrent zowat de meest restrictieve regels van de mondiale voetbalwereld. Zo bepaalt Artikel E8 van het FA-handbook dat het voor ieder FA-lid verboden is rechtsreeks of onrechtstreeks te gokken op het resultaat, het verloop of enig ander aspect in verband met een voetbalwedstrijd of competitie, alsook iedere andere zaak verband houdend met voetbal waar ook ter wereld (bvb. transfers van spelers, teamselecties,..).

Ook in België zijn de profvoetballers onderhevig aan reglementering op het vlak van gokken. Vraag maar aan Olivier Deschacht, die dit enkele jaren geleden door schade en schande heeft mogen ondervinden. Hij werd immers veroordeeld door de Kansspelcommissie tot een boete van 24.000 euro voor het plaatsen van een weddenschap op wedstrijden waarvan hij op het resultaat een rechtstreekse invloed kon hebben, hetgeen een inbreuk uitmaakt op artikel 4 van de Kansspelwet.

“Het is eenieder verboden deel te nemen aan enig kansspel indien de betrokkene een rechtstreekse invloed kan hebben op het resultaat ervan”

Verder is in dit kader ook artikel 34 van de CAO van 21 juni 2021 van belang, waarin wordt bepaald dat “de spelers zich ertoe verbinden om niet deel te nemen aan weddenschappen van welke aard ook die betrekking hebben op voetbalwedstrijden van competities waarin hun club aantreedt. In geval van betwistingen wordt de zaak voorgelegd aan het Nationaal Paritair Comité voor de sport.” en artikel B3.43 van het KBVB Bondsreglement waarin wordt bepaald dat spelers ertoe gebonden zijn “niet deel te nemen aan weddenschappen, met als doel zich te verrijken, op de wedstrijden van de clubs van hun afdeling of andere wedstrijden waarbij hun club belang heeft.”

Voor de spelers in de Belgische profcompetities is de regelgeving omtrent gokken op voetbalwedstrijden dus niet zo restrictief als in de Engelse. Waar in Engeland een totaalverbod geldt op het gokken op voetbalwedstrijden, is het in België enkel verboden voor de wedstrijden waarop de spelers een invloed kunnen hebben. Zo is het voor een speler van KAA Gent verboden om op de wedstrijden van zijn ploeg, de reserveploeg van zijn club of op de wedstrijden van de competities waarin zijn ploeg actief  een weddenschap te plaatsen, maar kan hij perfect een weddenschap plaatsen op een Champions League wedstrijd van bijvoorbeeld Club Brugge.

Bij inbreuken op bovenstaande reglementering kan de sanctie gaan van een blaam tot schrapping en/of een boete die kan oplopen tot 600.000 euro.

Related Posts