GOKRECLAME IN DE SPORTWERELD OP DE SCHOP

Het toenemend aantal gokverslaafden in ons land indachtig, zette minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ertoe aan om actie te ondernemen ter bestrijding van de huidige gokproblematiek. Dit heeft geresulteerd in een Koninklijk Besluit die in werking treedt vanaf 1 juli 2023, dewelke een grote impact zal hebben op de Belgische sportwereld.
De nadruk van het Koninklijk Besluit ligt immers niet zozeer op het aanpakken van het gokken an sich, maar eerder op het aan banden leggen van de grote hoeveelheid gokreclames die ons dagdagelijks rond de oren vliegen. Te denken valt aan de reclameclipjes van Circus en 777 met prominente figuren als Ronaldinho en Jean-Claude Van Damme in de hoofdrol, of de slogan ‘van spelers, voor spelers’ van Unibet die tot vervelens toe worden afgespeeld op onze beeldschermen. Ook op het vlak van sponsoring spelen deze gokbedrijven een belangrijke rol. Zo worden maar liefst 16 van de 18 clubs in onze hoogste voetbalklasse gesponsord door een gokbedrijf. Bij zeven van deze clubs is er zelfs sprake van hoofdsponsorschap.
Vanaf de inwerkingtreding van het Koninklijk besluit zal dit niet langer mogelijk zijn aangezien iedere vorm van reclame op beeldschermen, maar ook alle reclamedrukwerk met betrekking tot gokken, verboden wordt. Zo zullen sportclubs niet langer met het logo van gokbedrijven op het shirt kunnen spelen en wordt iedere vorm van gokreclame uit de stadions geweerd (reclamepanelen, affiches, etc.). Op deze wijze zal de essentie van het sponsorschap voor de gokbedrijven, namelijk het verhogen van hun visibiliteit, verloren gaan en zal het dus niet meer de moeite en het geld lonen om zulke sponsoring aan te gaan. Aangezien dit soort sponsoring een belangrijke bron van inkomsten vormde voor talrijke sportclubs, zorgt dit Koninklijk Besluit voor een serieuze financiële aderlating.
Er werd in het Koninklijk Besluit wel een overgangsperiode tot 1 januari 2025 uitgewerkt om alzo de reeds lopende overeenkomsten te respecteren. Tot 31 december 2027 zal het eveneens nog mogelijk zijn om onder bepaalde voorwaarden met een logo van een gokbedrijf op het shirt te spelen. Deze voorwaarden zijn dat het logo niet groter mag zijn dan 75 cm² en dat het niet op de voorzijde van het shirt mag worden aangebracht.
Voor amateurclubs is het Koninklijk Besluit iets soepeler geweest. Zij zullen in de toekomst kunnen blijven beroep doen op gokbedrijven om aan shirtsponsoring te doen. De logo’s mogen wel slechts 50cm² aan plaats innemen. Op fiscaal vlak zullen deze sponsoruitgaven echter niet langer aftrekbaar zijn voor de gokbedrijven waardoor het nog maar de vraag is of ze in de toekomst nog bereid zijn om aan dit soort sponsoring te doen.

Related Posts